1

Z miłości do jedzenia. Rodzinna restauracja w Gdyni

Powracają „Wtorki z Rodzinnymi”, czyli cykl krótkich filmów o wyjątkowych lokalnych firmach – zarówno tych wielopokoleniowych, jak i tych, które dopiero rozwijają skrzydła. Gdyńscy przedsiębiorcy ponownie opowiedzą o sobie i dadzą się poznać od innej strony. W ramach drugiej edycji cyklu powstało 10 filmów. Pierwszy z nich pokazuje restaurację „Malika” od kuchni. To historia Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz i jej rodziny. Razem stworzyli miejsce pełne pasji i smaku.

Firmy rodzinne są częścią lokalnej społeczności, dlatego warto wiedzieć o nich więcej. Zadbały o to Gdyńskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz Agencja Rozwoju Gdyni, które stworzyły cykl „Wtorki z Rodzinnymi”. Od połowy grudnia 2020 roku do końca kwietnia 2021 roku mieszkańcy naszego miasta poznali historie 20 lokalnych przedsiębiorców i ich rodzin. Teraz startuje druga edycja cyklu. W jej ramach powstało 10 krótkometrażowych filmów. Kilka pokoleń przedsiębiorczych osób, które na miejsce prowadzenia własnego biznesu wiele lat temu wybrały Gdynię, opowie o sobie i swoich firmach. Nie zabraknie również historii młodych, pierwszopokoleniowych przedsiębiorstw, które działają w naszym mieście.

– Rodzinne firmy zajmują ważne miejsce w lokalnej społeczności. Budują tożsamość i są bezcenną wartością miasta. Pierwsza edycja „Wtorków z Rodzinnymi” udowodniła, jak wielki potencjał drzemie w tych przedsiębiorcach. Pokazała też ich przywiązanie do Gdyni. Filmy cieszyły się dużą popularnością, dlatego kontynuujemy cykl. Zachęcam do zapoznania się z historiami kolejnych gdyńskich firm i wspierania ich. Warto poświęcić kilka minut i posłuchać tych wyjątkowych opowieści – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.

Materiały filmowe będą się ukazywać przez 10 tygodni, zawsze we wtorki, na stronie internetowej i facebookowym profilu Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz gdyńskim kanale YouTube.

Pierwszy odcinek drugiej edycji cyklu „Wtorki z Rodzinnymi” poświęcono właścicielom restauracji „Malika”. To miejsce, które powstało z miłości do jedzenia i tęsknoty za dzieciństwem. Tworzy je Ewa Malika Szyc-Juchnowicz. To szefowa kuchni z ogromnym wyczuciem smaku, a także finalistka pierwszej edycji programu „Top Chef”. Urodziła się w Algierii i wiele jej dań jest inspirowanych tamtejszą kuchnią. W prowadzeniu biznesu wspiera ją mąż – Radosław Juchnowicz. Oboje zdecydowali, że otworzą restaurację w Gdyni, bo to miasto kojarzyło im się nowoczesnością i otwartością.

Restauracja „Malika” na początku działała przy ul. Świętojańskiej. Jednak w ubiegłym roku przeniosła się do lokalu przy ul. Armii Krajowej 9/1. To miejsce dla ludzi, którzy chcą dobrze zjeść i poznać nowe smaki. Restauracja jest ukierunkowana na kuchnię Maghrebu, czyli Afryki Północnej. Można tam spróbować m.in. dań z jagnięciny czy baraniny. W menu są też zupy, przystawki i potrawy wegetariańskie. Na miejscu można również kupić świeży chleb na zakwasie.

Wnętrze restauracji „Malika” // fot. materiały prasowe

Więcej informacji o działaniach Gdyni związanych z promowaniem firm rodzinnych można znaleźć na facebookowym profilu Firmy Rodzinne Gdynia.

Autor: Magdalena Czernek (m.czernek@gdynia.pl)